
Behandlinger til hund
-
Vi anbefaler dig at få foretaget et årligt sundhedseftersyn af din hund. Et år er lang tid for en hund, og meget kan ske. Ved at fange eventuelle problemer i opløbet, vil mulighederne for at gribe effektivt ind være langt bedre.
Ved sundhedsundersøgelsen fås et billede af din hunds sundhedstilstand og trivsel, ud fra eftersyn af bl.a. mund/tænder, ører, øjne, pels/hud og lytten på lunger og hjerte. Derudover klippes kløerne og analkirtlerne tømmes, hvis der er behov for det.
Undersøgelsen tager typisk 15 minutter !
-
For at sikre din hunds helbred, anbefaler vi at vaccinere mod de mest udbredte virussygdomme herhjemme. Især beskyttelse mod parvovirus, som kan være dødelig - særligt for hvalpe og gamle hunde.
Effekten af vaccinationerne er forskellig fra individ til individ, og vi tilpasser derfor vaccinationsprogrammet efter din hunds livsstil og tidligere vaccinationshistorik, herunder basisvaccinationen af hunden som hvalp. I forbindelse med rejse og pensionsophold, tilbyder vi desuden vaccination mod rabies og kennelhoste. Hvis ønsket eller nødvendigt udstedes et hundepas til rejsebrug. Vær opmærksom på, at mange hundepensioner stiller krav om vaccination mod kennelhoste helst 2-4 før ophold i pensionen.
Vaccinationer foretages altid efter et sundhedstjek, da det er vigtigt at hunden er vurderet rask - både for hundens og vaccineeffektens skyld.
-
Hvis din hund piver, når du rører ved dens ører, den ryster mere end normalt på hovedet eller der er en ubehagelig lugt fra ørerne, kan det være tegn på en infektion.
Bakterie - / svampeinfektion i ørerne hos hund er et almindeligt problem, som kan forårsage betydeligt ubehag. Ørelidelser er både smertefulde og meget genererende, og det er derfor vigtigt at få det undersøgt.
Vi tilbyder udredning af årsag og behandling efter behov, både mod smerter og infektion.
-
Hvis din hund kniber øjnene sammen eller viser tegn på smerte omkring øjne/hoved, kan det være et tegn på en øjenskade. Øjenskader kræver akut opmærksomhed, da de kan udvikle sig hurtigt og påvirke synet. Det er derfor vigtigt at du ringer til dyrlægen hurtigst muligt, hvis du har mistanke – også uden for åbningstid.
Vi tilbyder udredning af årsag og behandling efter behov, både mod smerter og infektion. I særlige tilfælde kan det blive nødvendigt at henvise til en øjenspecialist. -
Det bedste, du kan gøre for din hunds tænder, er at børste dem regelmæssigt (dagligt), allerede fra den er hvalp. Dette for at mindske dannelsen af tandsten.
Tandproblemer hos hunde begynder netop ofte med aflejring af tandsten, som kan føre til infektion i tandkødet og i sidste ende til løse tænder, hvis det ikke behandles. Små hunderacer er særligt udsatte for tandproblemer. Tørfoder kan hjælpe med at reducere dannelsen af tandsten, men det er ikke en fuldstændig løsning.
Ubehandlede tandproblemer kan føre til alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, da infektionen kan sprede sig til andre dele af kroppen, herunder hjertet.Vi tilbyder forebyggende behandling ved fjernelse af tandsten, og er din hunds tandstatus blevet dårlig, Evt. med løse tænder og infektion, kan vi også tilbyde behandling.
Vi anvender ikke tandrøntgen i udredningen.
-
I mange tilfælde kan man som ejer selv behandle sin hund for pludseligt opstået diarré og/eller opkastning, forudsat at dyret er upåvirket.
I de første 24 timer kan det være en god idé at faste hunden. Herefter anbefaler vi skånekost (meget små måltider, 6-8 gange om dagen), tilskud af tarmbakterier (f.eks. Zoolac) og evt. elektrolytter. Læs mere om hvordan her.
Kontakt os på Dyreklinikken Klingeberg, hvis hunden kaster meget op, bliver dårlig, har blodig diarré, taber sig, er dehydreret, er en hvalp, er gammel eller lider af andre sygdomme (fx sukkersyge, dårligt hjerte, dårlige nyrer eller dårlig lever).
-
Hvis din hund ændrer sit tisse-mønster eller får svært ved at holde sig, kan det være tegn på alt fra blærebetændelse til mere alvorlig sygdom (fx lever- eller nyrelidelse).
Den korrekte behandling afhænger af en præcis vurdering, og for at stille den rette diagnose skal der foretages en urinanalyse. Urinprøven kan du tage derhjemme efter vores instrukser og få analyseret hos os. Vi tilbyder udredning af årsag og behandling efter behov. -
Rigtig mange hunde kan ikke lide at få klippet negle. Derfor er vigtigt lige fra starten at vænne hvalpen gradvist til det. Bare et par negle af gange uden at komme for tæt på nerver og blodkar. Gradvist øges udfordringen, så du til sidst kan klippe alle 4 poter.
Vi kan hjælpe med at vise hvordan du gør – alternativt kan du bestille tid til at vi klipper neglene. I værste fald kan det kræve beroligende medicin, men det vil vi helst undgå.
-
Hvis din hund begynder at interessere sig intensivt for området under halen, slikker sig eller ”kører på enden”, kan det skyldes gener fra analkirtlerne. Alt fra overfyldte kirtler til en regulær byld. Analkirtler er duftkirtler, som normalt tømmes når hunden har afføring. Forskrækkelse kan også udløse spontan tømning af kirtlerne. Sekretet har en ubehagelig fiskeagtig lugt.
Vi tilbyder at tømme kirtlerne samt behandling efter behov.
-
Der kan være flere årsager til at ønske kastration, du skal dog være opmærksom på, at det kun virker hvis testosteron (hanhunde hormonet) er det egentlige problem. Virker ofte hvis der er tale om uønsket indendørs urinmarkering, eller hvis din hund løber hjemmefra efter løbske tæver. Vi anbefaler at vente til hunden er over et år, så den er færdigudviklet og ude over ”teenagealderen”
Vi tilbyder at kastrere kemisk, som en midlertidig behandling, eller permanent ved operation. Effekten og bivirkningerne (især ændret pels/ øget vægt) er de samme. Oftest anbefaler vi at prøve en kemisk kastration først, for at få en ide om, at effekten er som ønsket. Enkelte kastrerede hanhunde kan blive nervøse/utrygge.
Vi tilbyder at kastrere kemisk, som en midlertidig behandling eller permanent ved operation. Effekten og bivirkningerne (især ændret pels/ øget vægt) er de samme. Oftest anbefaler vi at prøve en kemisk kastration først, for at få en ide om, at det virker, som ønsket. Enkelte kastrerede hanhunde kan blive nervøse/utrygge.
-
Der kan være flere grunde til at ønske sin hunhund steriliseret. Du undgår livmoderbetændelse og der er er mindre risiko for brystkræft, især hvis det gøres mellem 1. og 2. løbetid. Stress og humørsvingninger under løbetid samt falsk drægtighed undgås og naturligvis ingen uønskede hvalpe. Bivirkninger er især risiko for overvægt og ændret pelskvalitet. Enkelte kan blive urininkontinente, især visse blødpelsede racer som f.eks. springerspaniels. Enkelte steriliserede hunhunde kan blive nervøse/utrygge.
Vi tilbyder operativ fjernelse af livmoder og æggestokke. Tidspunkt skal aftales i forhold til sidste løbetid for at undgå hormonelle svingninger. Bedste tidspunkt er oftest 4 mdr. fra 1. blødningsdag i sidste løbetid.
-
Hvis din hund kommer ud for sygdomme, der kræver operative indgreb, kan vi tilbyde et udvalg af kirurgiske behandlinger, f.eks. fjernelse af fremmedlegeme i hud/tarm, tumorers i hud/brystkirtler, livmoderbetændelse mv.
Vi udfører ikke operative indgreb i hvirvelsøjle, knogler og led – i de tilfælde henviser vi til specialister – f.eks. Orthovet i Ringsted.
-
Selv om langt fra alle sygdomstilstande lader sig afsløre, kan en blodprøve hjælpe med at vurdere din hunds aktuelle helbredstilstand og tage højde for evt. ændrede forhold inden narkose. Især blodmangel, infektionstilstande og nedsat lever- eller nyrefunktion vil i mange tilfælde kunne opdages i blodprøven og er nyttig viden umiddelbart inden bedøvelse.
-
Når din hund skal i narkose, bliver du bedt om at faste den i 6-12 timer før narkosen, for at undgå kvalme og opkastninger. Vand kan gives indtil et par timer før aftalen. Din hund bør luftes godt samme morgen. Ligesom ved narkose af mennesker er der altid en risiko ved narkose, men denne er heldigvis meget lille. I meget sjældne tilfælde kan din hund dø i forbindelse med narkosen.
Vi har mange års erfaring med valg af narkose. Vi starter med en beroligende indsprøjtning, som reducerer stress og smerte. Vi ser gerne, at du sidder med din hund ca. 15-20 minutter og venter på effekten af medicinen.
Når din hund er afslappet og rolig efter indsprøjtningen, henter vi hunden direkte ind til fuld bedøvelse, som vi giver intravenøst. Når refleksfrihed i svælget er opnået, kan vi lægge en tubus i luftrøret, og herigennem give ilt og bedøvelsesgas. Det sikrer en stabil og kontrolleret bedøvelse. Puls, iltmætning og vejrtrækning overvåges løbende under hele proceduren. Ligeledes holdes kropstemperaturen stabil med varmepude og tæpper.
Efterfølgende er der en langsom opvågning, hvor din hund gradvist kommer til sig selv og kan være lidt forvirret. Trætheden kan fortsætte nogle timer, og at komme sig fuldt ud kan tage et døgns tid. Du vil blive bedt om at hente din hund på et tidspunkt, hvor vi regner med en rimelig opvågnen, så den selv kan gå ud til bilen.
-
Det er altid svært at beslutte om et elsket kæledyrs livsværdi er så ringe, at det er på tide at sige farvel.
Kun de færreste kæledyr vil sove “stille ind”, hvis vi undlader at gribe ind. Vi er nødt til at tage ansvar for at give dyret et godt og indholdsrigt liv – OG en anstændig, smertefri død.
Vær ikke bange for at tage emnet op i god tid før det bliver aktuelt, det kan være godt at tale om, hvordan I træffer afgørelsen og hvor jeres grænser går. Det kan være med til at afklare noget af usikkerheden om forløbet.
Skal dyret hjem og begraves i haven eller sendes til kremering sammen med andre kæledyr? Eller kremeres for sig selv og asken udleveres i en urne eller som smykke?
Dyret skal naturligvis ikke være alene på den sidste rejse – en i familien skal med være som støtte.
Selve forløbet er stille og roligt. Først gives en beroligende/bedøvende indsprøjtning, som får dyret til at falder i søvn efter 5-10 minutter. Selv om dyret er i dyb bedøvelse, skal man være forberedt på, at dets øjne vil være åbne.
Derefter giver vi yderligere et bedøvende middel i en blodåre på forbenet. Dette får hjertet til at stoppe. Døden indtræder, når hjertet holder op med at slå, men der kan stadig være reflekser tilbage. Fx er det helt normalt, at der ses nogle enkelte dybe vejrtrækninger efter at dyrlægen har lyttet på hjertet og har konstateret, at det er stoppet.
Du kan altid finde det relevante priser på behandlinger på vores prisliste.