
Behandling til gnaver
-
Du skal være opmærksom på at kaniners og marsvins tænder vokser hele livet. Hvis de ikke bliver slidt naturligt, kan det have fatale konsekvenser. Situationen kan ændre sig over tid og tændernes status skal følges regelmæssigt. Bl.a. ved at se på tænderne, veje dyret derhjemme og selvfølgelig reagere på et ændret spisemønster.
Det er en fordel at fodre med et pelleteret specialfoder, så dyret ikke kan sortere i det som f.eks. Mysli blandinger. Ofte udvælges således de mere fede foderemner. Mængden af kraftfoder skal begrænses, så der også indtages en del hø/halm eller frugtgrene, der slider tænderne.
Marsvin kan i modsætning til fx kaniner ikke selv danne C-vitamin, så det er livsvigtigt at vælge et kvalitetsfoder til marsvin, hvor det er tilsat eller sørge for, at de får C-vitamin på andre måder.
Hvis en kanin har problemer med diarré/fordøjelsesproblemer, kan den med fordel fodres med Pro-Fibre, der har et højt fiberindhold og gavnlige mikroorganismer, som bidrager til en stabil tarmflora.
-
Du skal være opmærksom på at kaniners og marsvins tænder vokser hele livet. Hvis de ikke bliver slidt naturligt, kan det have fatale konsekvenser. Situationen kan ændre sig over tid og tændernes status skal følges regelmæssigt. Bl.a. ved at se på tænderne, veje dyret derhjemme og selvfølgelig reagere på et ændret spisemønster.
Vi tilbyder negleklip og kontrol af tænder alt efter kaninens/marsvinets behov.
-
Kaniner kan vaccineres med en kombinationsvaccine mod myxomatose (kaninpest) og rabbit hæmorrhagisk disease en gang om året. Før vaccinationen får kaninen en sundhedsundersøgelse, hvor dyrlægen kontrollerer tænder (vokser hele livet), pels, klør og lytter til hjerte/lunger.
I 2020 kom en ny vaccine til kaniner mod BÅDE myxomatose og rabbit hæmorrhagisk disease, så nu kan man nøjes med en vaccine om året.
Hvis man ønsker sin kanin beskyttet mod disse dødelige virussygdomme, så bør man kontakte dyreklinikken og forhøre sig om vi har vaccinen hjemme. Hvis ikke, kan vi bestille den hjem.
-
Det er altid svært at skulle tage beslutningen om at et elsket kæledyrs livsværdi er så ringe, at det er på tide at sige farvel.
Kun de færreste kæledyr vil sove “stille ind”, hvis vi undlader at gribe ind. Vi er nødt til at tage ansvar for at give kaninen/marsvinet et godt og indholdsrigt liv – OG en anstændig, smertefri død.
Vær ikke bange for at tage emnet op i god tid før det bliver aktuelt, det kan være godt at tale om, hvordan I træffer afgørelsen og hvor jeres grænser går. Det kan være med til at afklare noget af usikkerheden om forløbet.
Skal dyret hjem at ligge i haven eller sendes til kremering sammen med andre kæledyr. Alternativt kremeres for sig selv og udleveres i en urne.
Dyret skal naturligvis ikke være alene på den sidste rejse – en i familien skal være med som støtte.
Selve forløbet er stille og roligt med en beroligende/bedøvende indsprøjtning først, så der går 5 -10 minutter før dyret sover. Selv om dyret er i dyb bedøvelse, skal man være forberedt på, at dets øjne vil være åbne.
Derefter giver vi yderligere et bedøvende middel. De helt små dyr får den sidste indsprøjtning direkte i hjertet, som en overdosis. Døden indtræder, når hjertet holder op med at slå, men der kan stadig være reflekser tilbage. Fx er det helt normalt, at der ses nogle enkelte dybe vejrtrækninger efter at dyrlægen har lyttet på hjertet og har konstateret, at det er stoppet.
Du kan altid finde det relevante priser på behandlinger på vores prisliste.